Nieuws
Afbeelding
Update werkgroepen

Update werkgroepen

WERKGROEP MKB

Van de 9,7 miljoen werkenden in Nederland werken zo’n 3 miljoen mensen in het midden- en kleinbedrijf, het MKB. Dat zijn ondernemingen met minder dan 250 mensen in dienst. Daarom is de werkgroep MKB gestart, met als doel om de activiteiten van de NCFG te verbinden met de belevingswereld van de MKB’er. 

Dit doen we door de aanpak van de NCFG beschikbaar te stellen aan het MKB op een manier die voor hen passend is. Zo helpen we MKB’ers om de financiële gezondheid van hun medewerkers te vergroten. Hierdoor wordt de impact van de NCFG vergroot en wordt een bijdrage geleverd aan het behalen van de nationale doelen. 

De werkgroep richt zich in eerste instantie op de jongere werknemer in het MKB. Een kwetsbare groep. De eerste stap die is gezet is om een onderzoek te doen onder MKB’ers en jongeren. Op basis van dit onderzoek is er voor gekozen om een fysieke ‘toolbox’ te ontwikkelen, die aan MKB’ers kan worden aangeboden, met daarin lokale en landelijke, bewezen effectieve interventies gericht op de jonge werknemer van de MKB’er. 

Deze toolbox is samen met designers en gedragswetenschappers ontwikkeld en op 23 mei voorgelegd aan een panel van MKB’ers en een panel van jongeren. De bevindingen van deze test worden nu verwerkt, waarna de toolbox in oktober als test zal worden gelanceerd in de regio Zwolle. 

Voorzitter 
Willem Los (NN), willem.los@nn-group.com 

Deelnemers 
Frank Brinksmans (NN)   
Linda van Beek (VNO-NCW/MKB-NL)   
Paul Bakker (Rabobank)   
Francine Meijerink (FM Connect)   
Kaj Bots (Behavior Change Group)   
Roel Hopman (NSR) 

Sponsor   
Tjeerd Bosklopper, CEO NN Nederland Non-life, Banking & Technology en lid van de Management Board NN Group

Afbeelding
BREAK

WERKGROEP CSRD

Veel partners van de NCFG zijn verplicht te voldoen aan de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), een Europese richtlijn die vanaf 2024 grote bedrijven verplicht te rapporteren over hun (sociale) duurzaamheidsimpact en -beleid. Mogelijk kan de NCFG partners helpen bij de implementatie van de CSRD en kan de CSRD tevens helpen als incentive voor deelname aan de NCFG. 

Het doel van de werkgroep is om handelingsperspectief te bieden aan deelnemers van de NCFG over het opnemen van deelname aan de NCFG in de rapportage op Social (S) van ESG binnen de CSRD. Door het delen van good practices (welke organisaties nemen Financiele Gezondheid bijvoorbeeld al op in ESG-rapportage?) willen we waarde toevoegen voor deelnemers aan deelnemers van de NCFG. 

Het beoogde resultaat van de werkgroep is om 1) tot een handleiding voor deelnemers te komen hoe ze NCFG-deelname en financiële gezondheid kunnen opnemen in hun CSRD-rapportage, en 2) het delen van good practices op dit gebied. 

Voorzitter 
Vera Bergefurt (ING), vera.bergefurt@ing.com 

Deelnemers 
Mariëlle Heuts (APG)   
Menno ter Wal (Deloitte)   
Bart Nieuwstraten (ING) 

Sponsor   
Francine van Dierendonck, lid Raad van Bestuur APG

Afbeelding
BREAK

WERKGROEP ARBEIDSVOORWAARDEN

Het doel van de werkgroep Arbeidsvoorwaarden is om de financiële gezondheid van werknemers te verbeteren door dit een plek te geven in CAO’s. Hiermee levert deze werkgroep een bijdrage aan het behalen van de ambitie van de NCFG, zoals verwoord in de nationale doelstellingen. 

Om het verbeteren van financiële gezondheid van werknemers een plek te geven in CAO’s, heeft de werkgroep een aanpak in drie stappen gedefinieerd: 

  1. Hoe kan financiële gezondheid van werknemers worden verbeterd. 
  2. Hoe kan het verbeteren van financiële gezondheid van werknemers een plek krijgen in CAO’s. 
  3. Er moet bestuurlijk commitment komen voor het opnemen van het verbeteren van financiële gezondheid van werknemers in CAO’s.

Voor stap 1 is gekeken naar de good en best practices voor het verbeteren van financiële gezondheid van werknemers. Daarnaast is geconstateerd dat veel van deze good en best practices zich lenen om opgenomen te worden in een CAO. Dat is in feite ook al de huidige praktijk, waarin in veel CAO’s al arbeidsvoorwaarden zijn opgenomen die een bijdrage kunnen leveren aan de financiële gezondheid van werknemers. Denk aan het krijgen van financieel advies, zoals opgenomen in de CAO’s van de SVB, Friesland Campina en ING. Of aan de mogelijkheid die in de CAO van het Rijk is opgenomen voor jonge werknemers, om per jaar maximaal €2000,- van hun studieschuld bij DUO af te kunnen lossen via het Individueel Keuze Budget (IKB). 

Voor de uitwerking van stap 2 heeft Palthe Oberman aangeboden om advies te geven. Palthe Oberman is een advocatenkantoor dat is gespecialiseerd in arbeidsrecht. Er wordt hierbij gestreefd om de CAO’s algemeen verbindend te laten verklaren, zodat er landelijke dekking komt per sector. 

Voor stap 3 is er een gesprek geweest tussen Peter Jacobs, sponsor van deze werkgroep, en bestuurders van FNV en CNV, die enthousiast reageerden op het voornemen om financiële gezondheid van werknemers een plek te geven in de arbeidsvoorwaarden. Er staat een gesprek gepland met een bestuurder van de AWVN, de werkgeversorganisatie die betrokken is bij de totstandkoming van een groot deel van de CAO’s.

Voorzitter 
Bart Nieuwstraten (ING), bart.nieuwstraten@ing.com 

Deelnemers 
Lisette Molenaar (SVB)  
Madelon Brecheisen (DNB)  
Safiela Chand (MinIenW)  
Dennis Auer (MinIenW)  
Driss Bouamrani (Friesland Campina)  
Matthijs Ruijzenaars (Rabobank)  
Sadik Harchaoui (SchuldenlabNL)  
Vera Bergefurt (NCFG) 

Sponsor 
Peter Jacobs, CEO ING Nederland

Afbeelding
BREAK

WERKGROEP SOCIAAL INCASSEREN

Sociaal incasseren is een manier van incasseren van betaalachterstanden, waarin het duurzame herstel van de situatie waarin een klant zich bevindt voorop staat. Essentiële kenmerken van sociaal incasseren zijn: 

  • Vroegtijdig contact met klant en een persoonlijke benadering. 
  • Betalingsregeling op maat, die rekening houdt met betaalcapaciteit van de klant en eventuele andere schulden. 
  • Kosten van het gehele incassoproces voor klanten zo laag mogelijk houden. 
  • Doorverwijzing naar ondersteuning en, indien nodig, gemeentelijke schuldhulpverlening. 
  • Waar mogelijk tijdelijk geen nieuwe verplichtingen aangaan met de klant. 

De werkgroep Sociaal Incasseren is een werkgroep in oprichting, met als doel om sociaal incasseren tot norm te maken in Nederland en zo de potentiële maatschappelijke impact van sociaal incasseren uit te nutten. Dit wil de werkgroep doen door een best practice te identificeren en zo handelingsperspectief te bieden aan schuldeisers die sociaal willen gaan incasseren. 

Aanleiding voor het oprichten van de werkgroep is het rapport dat Rebel en SchuldenlabNL hebben opgesteld in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Dit rapport toont aan dat sociaal incasseren niet alleen goed is voor de schuldenaar en de maatschappij, maar ook interessant is voor de schuldeiser zelf. 

Voorzitter 
Martijn van Veelen (NN), Martijn.van.Veelen@nn.nl 

Deelnemers 
n.n.t.b.

Sponsor 
Sadik Harchaoui, Chef de Mission SchuldenlabNL

Afbeelding
BREAK

WERKGROEP METEN

Het afgelopen jaar hebben 20 partners een 0-meting gedaan in hun organisatie en diverse partners gaan de meting binnenkort doen. Partners kunnen gebruik maken van de meting via de Financiële Gezondheidscheck van Nibud of de meting van Geldfit. Daarnaast maken enkele partners gebruik van het jaarlijks onderzoek van Brainport voor Elkaar en heeft een van de partners Geldvinder ingezet. We hebben vastgesteld dat het doen van een meting waarde heeft ongeacht welke tool daarvoor gebruikt wordt. 

Het doen van een 0-meting levert de organisatie inzicht op om mogelijke vervolgacties in te kunnen zetten. Een voorbeeld hiervan is om de aangeboden interventies beter in beeld te brengen voor de medewerkers, danwel het aanbod uit te breiden. 

De partijen die meetinstrumenten aanbieden hebben wij gemotiveerd om het gesprek met elkaar aan te gaan zodat verbetering en/of verdere integratie voor de gebruikers gerealiseerd kan worden. 

Aangezien het uitvoeren van de nulmeting een standaard onderdeel is van de werkwijze van de NCFG, zullen de activiteiten van de werkgroep Meten worden opgenomen in de standaardprocessen van de NCFG. Hierna wordt de werkgroep opgeheven. 

Voorzitter 
Paul Bakker (Rabobank) paul.bakker@rabobank.nl 

Deelnemers 
Erna Jie-A-Joen (PostNL) 
Lars Brouwer (Politie) 
Gigi Pop (NN), Elise Neven (ABN AMRO) 
Henk Karstel (De Volksbank) 
Niels Koekkoek (Deloitte) 
Marjolein Heijstraten (Deloitte) 
Japke Kaastra (ING)
Lydia van Meeuwen (ABN AMRO) 
uzanne Plusquin (Deloitte) 

Sponsor 
Hans Honig, CEO Deloitte Nederland

Afbeelding
BREAK

WERKGROEP GOOD PRACTICES

Het doel van de werkgroep is het delen van good practices die partners reeds gebruiken, ter inspiratie van andere bij de NCFG aangesloten partners. Iedere vergadering vindt plaats bij één van de leden van de werkgroep. De partner die gastheer/-vrouw is geeft een presentatie over wat er op het vlak van financiële fitheid loopt en gepland is. Daarnaast wordt er iedere vergadering een rondje langs de velden gedaan; wat speelt er, wat valt op? Opvallend is dat veel partners in toenemende mate geldzorgen bij jonge medewerkers zien, soms zelfs bij medewerkers die net in dienst zijn. Oorzaken zijn divers maar ook wel herkenbaar: Buy Now Pay Later, maaltijdbezorgers, achterstanden op ziektekostenverzekering i.c.m. onwetendheid over zorgtoeslag, online gokken en studieschuld.

Binnen de werkgroep zijn verder diverse onderwerpen besproken, waaronder:

  • Sociaal fonds. De werkgroep heeft een oriëntatie gedaan op de werking van verschillende sociale fondsen. Dit mondt uit in een aantal adviezen en tips voor partners die een fonds willen oprichten. Heel concreet ter inspiratie: in april is het Rabo Coöperatief Sociaal Fonds als cadeau aan Marielle Lichtenberg
    (Rabobank) overhandigd.
  • Handelen bij loonbeslag. De werkgroep heeft dit voorjaar een survey uitgezet waar 25 partners op hebben gereageerd. Gevraagd is hoe nu wordt gehandeld bij loonbeslag en welke hulpvragen er
    zijn. Op basis van de uitkomsten zullen tips en adviezen worden geformuleerd hoe te handelen bij loonbeslag. Een voorbeeld daarvan is het snel contact opnemen met de deurwaarder als er
    beslag is gelegd op het loon van een medewerker. Daardoor is er sneller inzicht in de gehele schuldensituatie en kan iemand sneller worden geholpen.
  • Format good practices. De werkgroep heeft een format ontwikkeld om op een eenduidige manier te beschrijven welke aspecten van belang zijn als je met een good practice van een andere partner
    wilt starten. Dit format wordt nu getest.

Nu de NCFG gaat werken met themasessies, zal de werkgroep Good Practices worden opgeheven. Daarnaast zullen good practices tijdens het het onboarding- en activatieproces worden gedeeld met nieuwe partners.

Voorzitter
Margreeth Terpstra (Rabobank) margreeth.terpstra@rabobank.nl

Deelnemers
Marieke Boon (Flanderijn)
Christina Bertus (Univé)
Marten Patist (Univé)
Driss Bouamrani (Friesland Campina)
Martijn Revenboer (Deloitte)
Karin Netters (Belastingdienst)
Elise Neven (ABN AMRO)
Petra van Beek (Politie)
Karola Hooijer (CSU)
Marijn de Lange (Facilicom)
Natasja Hassankhan (Ergon)
Birgitte Schuring (O&P Rijk)
Ate Rijpma (Ministerie van Defensie)
Pieter Bas Vermeulen (Budget Thuis)
Fatiha Elbouayadi (Gemeente Den Haag)
Vera Bergefurt (ING)
Marieke van der Zanden (SchuldenlabNL)

Sponsor
Marielle Lichtenberg,
tot 1 april 2024 directeur particuliere klanten en lid van de
groepsdirectie van Rabobank
 

Ook interessant