Werknemers met financiële problemen: hoe kunt u als werkgever helpen?
Interview met Peter Jacobs, voorzitter NCFG
Meer dan een miljoen werkende Nederlanders hebben financiële problemen. De gevolgen daarvan zijn groot. Veel werknemers ervaren stress-, dikwijls gevolgd door gezondheidsklachten. Ook op de werkvloer zijn de gevolgen merkbaar. Werknemers hebben minder plezier in het werk, leveren mindere prestaties of vallen ziek uit. Organisaties moeten daarom met het thema financiële gezondheid aan de slag, vindt Peter Jacobs, country manager ING Nederland en voorzitter van de Nationale Coalitie Financiële gezondheid.
Stel u voor: uw HR-afdeling ontvangt het verzoek van een deurwaarder om het formulier ‘verklaring derdenbeslag’ in te vullen. Wat blijkt? Een werknemer heeft flinke schulden en er wordt beslag gelegd op een deel van het loon. Als werkgever heeft u een keuze. Voldoet u aan het verzoek en laat u het daarbij, of neemt uw HR-afdeling contact op met de desbetreffende medewerker om zijn of haar situatie te bespreken en te kijken waar er geholpen kan worden?
Taboe op het praten over schulden
De Nationale Coalitie Financiële Gezondheid gelooft in de tweede optie. De samenwerking bestaat uit meer dan 40 partijen die werken aan een gezamenlijk doel: het verbeteren van de financiële gezondheid van alle Nederlanders. Binnen de samenwerking worden beproefde concepten hergebruikt en nieuwe ideeën getest die de financiële gezondheid van Nederlandse huishoudens kunnen verbeteren. Volgens Jacobs kan er met behulp van werkgevers nog een flinke slag gemaakt worden. “Samen kunnen we de financiële situatie van heel veel Nederlanders verbeteren”, vertelt hij.
Bron: AWVN
Datum: 28 november 2024